ÇANAKKALE’NİN DÜNYAYA MİRASI SEDDÜLBAHİR KALESİ’NE PRESTİJLİ ÖDÜL
Çanakkale’de yer alan Seddülbahir Kalesi; Dünyanın en popüler tasarım dergisi Dezeen'in düzenlediği mimarlık ve tasarım konusunda en iyilerin ödüllendirildiği “Dezeen Ödülleri”nde “Mimarlık Kategorisi” altında yer alan “Miras Projesi” dalında ödüle layık görüldü.
“Dezeen Ödülleri”nde mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen 90 isminden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda “Mimarlık Kategorisi” başlığı altında yer alan “Miras Projesi” dalında Avustralya, Çin, Malezya, Belçika, İngiltere ve İskoçya’dan katılan 15 projeyi geride bırakarak ödülün sahibi Seddülbahir Kalesi oldu.
Dünyanın en iyi mimari, iç mekân, tasarım ve sürdürülebilirlik projelerini ve en seçkin mimarlık stüdyolarını, bireysel mimarları ve tasarımcıları belirleyen Dezeen Ödülleri’nde; 15 mimarlık, 9 iç mekân, 11 tasarım ve 6 sürdürülebilirlik olmak üzere toplam 41 proje kategorisinde, 82 ülkeden 231 proje yarıştı.
Seddülbahir Kalesi
Seddülbahir Kalesi; Çanakkale Boğazı’nın girişini savunmak amacıyla Anadolu yakasındaki Kumkale ile birlikte boğazın her iki yakasına karşılıklı olacak şekilde Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın girişine 1658 yılında inşa ettirildi. 3 Kasım 1914’te müttefikler tarafından bombalanmış olup bu saldırı ile Türk tarafı ilk şehitlerini vermiştir. Çanakkale Muharebeleri sırasında ağır hasar alan kale, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulama projesi kapsamında Cumhuriyetin 100. Yılı’nda, 18 Mart 2023 tarihinde tamamlanarak Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayip ERDOĞAN tarafından ziyarete açıldı.
2025 yılında Aga Khan, Europa Nostra ve ICOM ödülleri için de yarışacak olan Seddülbahir Kalesi daha önce; Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023 seçkisi içinde yer almış, Uluslararası Domus Koruma ve Restorasyon Ödülleri ve Architizer A+ Ödüllerinde Finalist olmuş, TMMOB Mimarlar Odası XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödüllerinde Yapı-Koruma ile TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Kategori Proje ödüllerini almış ve Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde “Tamamlanan Kültür Yapıları” kategorisinde jüri özel takdir ödülüne de layık görülmüştü.