menü

“1915 Siper Canlandırması” Ziyarete Açıldı.

10 Ağustos 2023 Perşembe

Yoğun bir katılımla gerçekleşen açılışa Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Tarihi Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı V. İkmal Albay Mustafa Ünal, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale protokolü, gazilerimiz, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.


1915 Siper Canlandırması projesi, Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklarda ve Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı savaşta zaferin aslında hiç de kolay kazanılmadığını gözler önüne seriyor.
Çanakkale Dünyada Siper Savaşlarının En Çetin Yaşandığı Muharebe Alanlarından Biri
Gazi Mustafa Kemal Atatürk askerlerine; ‘Size ölmeyi emrediyorum’ dediği ve taarruz emrini verdiği bu siperlerde özellikle bomba sırtı vakasında siperdeki Mehmetçiğin nasıl metanetli olduğunu, nasıl cesaretli olduğunu hepimiz çok yakından biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk bomba sırtı vakasını anlatırken; "Siperler arası 8 metre. Yani ölüm muhakkak. 3 dakika önce gelen bölüğün tamamı şehit olmuş. Yeni gelenler bunu biliyor ve bir 3 dakika sonra kendisinin de şehit olacağının farkında ilerliyor. Ama ne ilerleme! Bir an bile sarsılma, durma, geriye bakmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur’an okuyor bilmeyenler Kelime-i şahadet getiriyor. Az sonra öleceğini bile bile gözünü kırpmadan şahadete gidiyor. İşte Çanakkale Savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlayan şey milletimiz ve onun askerindeki bu yüce ruhtur" ifadelerini kullanmıştır.
Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu vatanı nasıl kazanıldığını, Cumhuriyetimize nasıl kavuştuğumuzu, gelecek nesillere daha iyi aktarmak için çalışmalar içerisindeyiz ve Çanakkale Ruhunun doğduğu işte bu topraklarda Mehmetçik'in hangi şartlarda Çanakkale'ye Geçilmez yaptığını, Mehmetçiğimizin hangi şartlarda o büyük mücadeleyi verdiğini gelen ziyaretçimize daha iyi anlatmayı hedefliyoruz.
Bu kapsamda Eceabat İlçesi, Alçıtepe Köyü’nde 18 Mart 2018 tarihinde Başkanlığımız tarafından açılan cephe gerisinde sağlık hizmetleri ile birlikte sevk ve iaşeyi anlatan 1915 Hilâl-İ Ahmer Hastane Sergisi Tarihî Alan’a gelen ziyaretçilerin en çok uğradığı önemli odak noktalarından biri haline gelmiştir. Bu projenin ikinci etabı olan 1915 Siper Canlandırması Projesi; Çanakkale Kara Muharebelerine katılan askerlerimizin anı ve günlükleri ve dönem fotoğrafları seçilerek siperlerde yaşanan bir gün anlatılmıştır.


Çanakkale Ruhunu Hissetmeye Davet Ediyoruz
Mehmetçiğin yeri, yurdu, ocağı, mezarı olan bu siperlerdeki yaşanmışlıklardan kesitlere yer verilen projede dönem canlandırmaları seslendirme ile desteklenerek anlatım güçlendirilmiş ve böylece ziyaretçiler Mehmetçiğimizin hangi şartlarda Çanakkale’yi Geçilmez yaptığını daha iyi anlamış ve bu siperlerde nasıl büyük bir mücadelenin verildiğini daha iyi anlamış ve Çanakkale ruhu’ nu daha iyi idrak etmiş olacak.
330 metre uzunluğundaki siper canlandırma çalışmasında, Gözetleme, Bekleyen Askerler, Makineli Tüfek, Dinlenen Askerler, Gözetleme-2, Karargâh, Lağım Tünel Girişi, Taarruza Kalkan Askerler, Cephanelik, Yıkılan Siperdeki Şehitler, Piyadeler Ateş Ediyor ve Karavanda Çorba İçen Askerler’ in bulunduğu 12 bölümden oluşuyor.