MENU

9 OCAK 1916” ÇANAKKALE ZAFERİ VE İTİLAF DEVLETLERİ’NİN GELİBOLU YARIMADASINI TAHLİYELERİNİN 108. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

09 January 2024 12:00

9 OCAK TARİHİNİN ÖNEMİ

Dünya Savaşı’nda Almanya ve Avusturya-Macaristan ittifakının yanında yer alan Osmanlı Devleti’ne karşı, İtilaf Devletleri Çanakkale Harekâtı ile İstanbul’u ele geçirip Boğazlara hâkim olarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak ve müttefikleri Rusya’ya yardım göndermek amacındaydı. 19 Şubat’ta başlayan donanma yoluyla boğazın zorlanması hayali 18 Mart’ta, 3 zırhlıları gibi boğazın sularında batmıştı. Boğazın donanma yoluyla geçilemeyeceği anlaşılınca 25 Nisan’da 9 ay sürecek “Kara Harekâtı” dönemi başladı. 9 ay sonunda başarılı olamayan Müttefik ordu Gelibolu’dan çekilme kararı alarak 9 Ocak 1916’da Seddülbahir’i tahliye etti ve böylece Çanakkale Cephesi kapanmış oldu.

 

9 OCAK ÇANAKKALE ZAFERİ TÖRENİNDE ŞEHİTLERİMİZ ANILDI

İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadasından tahliyelerinin 108. Yıldönümü dolayısıyla 9 Ocak 2024 tarihinde Başkanlığımız koordinasyonunda Seddülbahir Köy Meydanı'nda resmi tören düzenlendi.

Tören; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Gökhan Yazgı, Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir, il protokolü ile gazilerimiz ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Askeri bando eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın ardından protokol konuşmaları, Mehteran Takımı gösterisi, Seddülbahir köyü camisinden o dönemde camilerden karşılıklı okunduğu gibi çifte sela okunması, bütün şehitlerimiz için Kur-an Tilaveti ve duanın ardından konuklara ikramlarda bulunuldu.

9 Ocak 1916 İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadası’ndan ayrılışının 108. yılına özel, günün anlam ve önemine yakışır bir özenle Başkanlığımız ve TRT iş birliği ile hazırlanan “Bir Diriliş Destanı ÇANAKKALE” adlı Türk Halk Müziği Konserimiz bu akşam saat 19.45’de ÇOMÜ İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde başlayacaktır. Etkinliğimiz ücretsiz olup tüm halkımız davetlidir.