MENÜ

SEDDÜLBAHİR KALESİ VE GELİBOLU - ECEABAT DEVLET YOLU TÜNELİ AÇILDI

22 Mart 2023 12:00

Çanakkale’nin gazi kalelerinden olan Seddülbahir Kalesi restorasyon sürecinden sonra ziyarete açıldı. Boğazın muhafızlarından olan tarihi kale “18 Mart Şehitleri Anma Günü Çanakkale Deniz Zaferi”nin 108. yıl dönümünde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açılışı gerçekleştirildi.

Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY’un konuşmalarından sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN hitaplarını gerçekleştirdi. Sayın Erdoğan;

"108 yıl sonra bir kez daha şehitlerimizin aziz hatırlarını yad etmek için buradayız. Tarihe saygı duymak ve hatıraları yaşatmak eserlere sahip çıkmayı gerektirir. Şehitliklerimizi ayağa kaldırarak, emanetleri koruyarak ecdada saygımızın gereğini yerine getiriyoruz.

2014 yılında Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nı biz kurduk. Çanakkale Destanı Tanıtım merkezi, çevre düzenlemesi, kurulan müzeler sayesinde bölgeyi ecdadın hatırasına yakışır bir görünüme kavuşturduk.

Seddülbahir Kalesi de bunlardan birisidir. 3,5 asır önce boğazın girişinde inşa ettirilen Seddülbahir Kalesi Çanakkale Savaşı'nda da önemli rol oynamıştır. Düşmanın ilk saldırdığı ve son ayrıldığı kalenin müze olarak açılmasını isabetli görüyorum." deyip sözlerini bitirdikten sonra açılış kurdelesi kesildi.