MENÜ

ÇANAKKALE KARA MUHAREBELERİ'NİN 108 YIL DÖNÜMÜ ANMA TÖRENLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

23 Nisan 2023 12:00

Çanakkale Kara Muharebeleri'nin 108. yıl dönümü kapsamında Başkanlığımız ev sahipliğinde  Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.

Çanakkale Savaşları'na katılan diğer ülkelerin çelenklerinin hazır olarak yer aldığı Atatürk Anıtı’na Türkiye Cumhuriyeti devleti adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Ahmet Misbah DEMİRCAN tarafından çelenk koyulmasının ardından tüm şehitlerimiz için saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı’mız okundu. Günün anlam ve önemini belirten protokol konuşmalarını Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sir Patrick Sanders, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan gerçekleştirdi. 


Kaşdemir konuşmasında “Devletimizin ve milletimizin kalbine, harîm-i ismetimize, yani İstanbul'a yürümek isteyen çelikten kalelerin imanlı göğüslere çarpıp geri döndüğü yerin adıdır; Çanakkale. Çanakkale, çeliğe karşı etin ve kemiğin galip geldiği, kutsalları söz konusu olduğunda sıradan ve sade yaşantısını bırakıp amansız bir savaşçıya dönüşen vatanı namus belleyen Türk milletinin ayağa kalkıp küllerinden yeniden doğduğu yerdir.


Çanakkale bugünkü nesiller yaşasın diye canından vazgeçenlerin, bu müstesna toprakların altında kefensiz yatanların ebedi istirahatgâhıdır. Çanakkale Zaferleri, zor zamanlarda vatan sınırlarına koşanların kara günler geçince ikbâl ve taktir beklemeden köylerine sade hayatlarına dönenlerin hikayesidir ve bu zaferlerin mimarlarının tek bir dileği ve vasiyeti vardır; Vatan Sağ Olsun.
… Unutmak; kaybetmektir, eksilmektir. Hatırlayacağız, hatırlatacağız … 


Çanakkale'nin kahraman ve muzaffer komutanı, milli mücadelemizin başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, Çanakkale'yi geçilmez yapan kahraman Mehmetçiklerimizi saygı ve rahmetle anıyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.
Savaşa katılan itilaf devletleri adına konuşma yapan Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sir Patrick Sanders “108 yıl önce Gelibolu Yarımadası için çarpışan askerlerin cesaretini ve fedakârlığını yansıtmak adına bugün hepinizin yanında olmak bir ayrıcalık…Geçenlerde Gelibolu'yu çok iyi özetlediğini düşündüğüm bir yazı okudum; "beyni geçer ve kalbe doğru kıvrılarak ilerler. [o] ulusal mitolojinin bir parçasıdır”. Burası tarihi ve hiç eskimeyen bir yer. Savaş, bunca süre boyunca yankılandı ve bizi hala etkilemektedir. Bu savaşta canlarını verenlere çok şey borçluyuz. Öğrendiğimiz, daha güçlü ve daha işbirlikçi olduğumuz ve artık dost ve müttefik olarak birlikte durabildiğimiz için sonsuza kadar minnettar olacağım. Gelibolu'da savaşanların anısını, birlikte yarınlarımızı selamlıyorum. Teşekkür ederim.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Ahmet Misbah Demircan ise konuşmalarında “Nice destanlar vardır ki sesi sonsuza dek yankılanır; nice destanlar vardır ki tüm milletlerin gönlünde unutulmaz, bâki kalır. İşte böylesi bir destandır bundan tam 108 yıl önce Çanakkale'de yazılan; insanoğlunun yalnız etten kemikten bir varlık olmadığını, safi vatan sevgisinden yoğrulmuş bir ruh taşıdığını ebede haykıran. Burası, söz konusu vatansa geri kalan her şeyi teferruat sayanların; köklerinden aldığı gücü milletinin bağımsızlığı için arşa uzandıranların toprağıdır.  Onların uğrunda savaştıkları bu eseri aynı soylu davranışlarla geliştirip geleceğe taşımayı en ulvi görevimiz addediyorum. Bu topraklarda can vererek bizim çocuklarımız olan tüm evlatlar ile başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, Malazgirt'ten beri Anadolu'yu bize vatan yapan; bu kutsal toprakları mübarek kanlarıyla sulayan tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, onları rahmetle anıyorum.” İfadelerine yer verdi.

Protokol konuşmalarının ardından bütün şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim Tilaveti yapıldı ve dua edildi.
Çanakkale Türküsü dinletisi ve resmi geçit töreni sonrasında şehitlik defteri imzalandı. Şehitliklere karanfil bırakıldıktan sonra tören sona erdi.