MENÜ

9 Ocak Çanakkale Zaferi ve İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadası'nı Tahliyelerinin 109. Yıl Dönümü Anma Töreni Seddülbahir Kalesi'nde Yapıldı

09 Ocak 2025 12:00

Çanakkale Zaferi ve İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadası'nı tahliyelerinin 109. yıl dönümü, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın koordinasyonunda, Seddülbahir Kalesi'nde gerçekleştirilen anlamlı bir törenle anıldı.

Törene, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Tokel, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Çanakkale İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, S/G Çanakkale Grup Komutanı Sg. Yb. Orhan Öğrenci, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ile Çanakkale protokolü, siyasi parti temsilcileri, gaziler, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından protokol konuşmaları yapıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, konuşmasında Çanakkale Savaşları'nın Türk askerinin kesin zaferiyle sonuçlandığını vurguladı ve şöyle dedi:

"Bu topraklarda 19 Şubat’ta başlayan o haksız ve hukuksuz saldırı, Mehmetçiğin iman dolu göğsüne çarpmış ve bugün, işte tören yaptığımız bu topraklarda son düşman çizmesi de bu mübarek ve müstesna topraklardan ayrılmıştır. Bir kez daha bu toprakları vatan yapanları, Çanakkale’yi geçilmez yapanları, bu topraklarda yedi düvele karşı meydan okuyanları rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Ve her zaman onların torunları olarak, onların ruhuna sahip çıkmış evlatları olarak, asla onları unutmayacağız ve unutturmayacağız… Allah’ı arzu edip akşama kavuşan Ezineli Yahya Çavuş ve arkadaşlarını nasıl unutabiliriz? Bu topraklarda daha otuzlu yaşların başında, dünyanın en güçlü donanmalarına, en güçlü ordularına karşı dimdik duran ve kahramanca mücadele eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını nasıl unuturuz? Çanakkale’de başlayan o meşalenin yakıldığı bu topraklarda Kurtuluş Savaşı’na giden yolun ve Cumhuriyet’imizin zorluklarını ve fedakârlıklarını nasıl unuturuz? İşte bizler, bugün burada toplanarak onların hatıralarına sahip çıkıyor ve onların ruhlarının, onların şuurlarının ve onların bu dünyaya bakışlarının asla unutulmayacağını bir kez daha bu topraklardan ilan ediyoruz. Ve biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak o büyük insanların, o yüksek karakterli insanların hatıralarının olduğu, ayak izlerinin olduğu bu mübarek ve müstesna mekanlara, bu tarihi mekanlara, bu gazi mekanlara gözümüz gibi bakıyoruz… Anafartalarımızın kahraman komutanı, Cumhuriyet’imizin kurucusu ve Çanakkale kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, onun kahraman silah arkadaşlarını, aziz Mehmetçiklerimizi rahmet, şükran ve saygıyla yad ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Zaferimiz kutlu olsun."

Tören, şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua ile devam etti. Son olarak Çanakkale Mehteran Takımı'nın gösterisiyle anma programı sonlandırıldı.

Kanlı Bomba Anıtı'nın Açılışı Yapıldı

Anma programının ardından, Seddülbahir Köyü Meydanı'nda bulunan Kanlı Bomba Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi. Kanlı Bomba Anıtı, 1915 yılında düşmanın attığı binlerce bombanın parçalarından yapılmış olup, bu parçalar arkeolojik kazılarla bulunmuş ve olduğu gibi kullanılmıştır. Anıt, Çanakkale Savaşları’nda vatan topraklarını savunarak şehit düşen Mehmetçiklerin anısını yaşatmak amacıyla heykeltıraşlar İnayet Türkoğlu ve Berat Türkoğlu tarafından yapılmıştır. Anıtın içindeki kırmızı renk ve zemindeki kan olukları, şehitlerin kanlarını temsil ederken, elinde silahıyla dimdik duran Mehmetçik ise vatan savunmasındaki kararlılığı simgeler.

9 Ocak Tarihinin Önemi

9 Ocak, Çanakkale Savaşları'nın dönüm noktalarından biridir. İtilaf Devletleri, Çanakkale Harekâtı ile Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak ve müttefikleri Rusya'ya yardım göndermek amacıyla harekete geçmişti. Ancak, 18 Mart 1915’te donanma yoluyla Boğaz'ın geçilemeyeceği anlaşılmış, 25 Nisan 1915’te kara harekâtı başlamıştır. 9 ay süren kara harekâtı sonucunda, İtilaf Devletleri, 9 Ocak 1916 tarihinde Seddülbahir’i tahliye edecek ve Çanakkale Cephesi de böylece kapanmış olacaktı.

Çanakkale Savaşları'nın Anlamı

Çanakkale Savaşları, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesi olmuş ve kazanılan bu zafer, Türk milletinin tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birini oluşturmuştur. Bugün, 9 Ocak, Türk milletinin büyük zaferinin ve kahraman şehitlerinin anıldığı önemli bir gündür.